פעם, כשאנשים חיו בשבט או בחברות מסורתיות, הם למדו את רב הדברים שהיו זקוקים להם בחיים באותה הדרך.
- שהיה בחברת "יודעים" – יודעים ללכת, יודעים לדבר, יודעות להיניק, יודעים לבשל, יודעים ללקט, יודעים לצוד, יודעים לנפח זכוכית, יודעים לצייר, יודעים לבנות בית…
- התבוננות ב"יודעים" – באנשים הולכים, מדברים, באמהות מיניקות, נושאות את התינוק, במגדלי אוכל, או אלה שתרים אחריו, בבעלי מקצוע, באנשים שמחים, כועסים, עצובים, נרגשים, ברגעי הצלחה, ברגעי כשלון…
- חיקוי – חיקוי חיקוי חיקוי, גם כשהוא נעשה "בכאילו" וגם כשהוא כבר נעשה "על אמת", חיקוי של דיבור, של תנועה, של ג'סטות, של פעולות, של מעשים…
- עזרה – עזרה להורים, בבישול, בטיפול בילדים, בניקוי הבית, עזרה לבעל מקצוע בתור נער שוליה…
ככה למדו פעם להיות הורים. שהו בחברת הורים ואנשים שטיפלו בילדים. התבוננו בהם, עזרו להם, חיקו אותם. למדו לדבר, לספר, לשיר, לבקש, להנחות, להורות, להקשיב, להאכיל, להשכיב. למדו לחיות עם ילדים.
ואילו היום המצב שונה:
רבים לא חשופים לחיים עם ילדים במהלך חלק ניכר משנות החיים. הלמידה הספונטנית תוך שהיה בחברת "בעלי מקצוע" וחיקוי שלהם נמנעת, ולמעשה חלק ניכר מההורים מגיעים להורות חסרי הכשרה.
בנוסף, הרגלי ההורות שכן נלמדו תוך כדי החיים אינם מספקים ולעיתים אף מזיקים הן בשל שינויים מהירים באורחות החיים ותנאי החיים, והן בשל הרגלי חינוך מזיקים שהתקבעו כנורמות. הורים מחפשים דרכים אחרות, מתאימות יותר לתפיסת העולם שלהם, לאמונות שלהם על החיים ולשינויים העצומים בדרישות שהחיים מציבים לילדים שנולדים בימינו.
מה שבעבר היה קורה מבלי משים דורש היום תשומת לב מיוחדת.
כשאין מקורות חיקוי טובים דיים המאפשרים למידה טבעית, נדרשים כלי למידה חלופיים. לכן רבים ספרי ההדרכה, קורסים ויועצים להורות.
מציעה כאן כלי נוסף לשכלול ההורות הכולל שני מרכיבים:
- תשומת לב – תשומת לב הינה כלי משמעותי ויעיל לשינוי. בעבודה עם הגוף ניתן לזהות זאת באופן מוחשי ממש. למשל – תשומת לב לנשימה במשך מספר קטן של דקות בדרך כלל תהפוך את הנשימה לעמוקה יותר מספקת יותר, יציבה יותר, גם כאשר לא הייתה מראש שום כוונה לשנות את הנשימה. המעניין בכלי זה הוא שבמקרים רבים מאד השינוי שקורה הוא שינוי לטובה.
- כתיבה – כתיבה מערבת בתהליך השינוי את המודעות. שינויים קטנים יכולים לחמוק מהמודעות ומתוך כך גם מהזכרון. כתיבה מחייבת תשומת לב ומודעות ותומכת בשימור הדברים בזכרון. כשהדברים נרשמים בתודעה ובזכרון, הם יכולים לחולל שינוי בר-קימא.
כדי להשתמש בכלים הללו מזמינה אתכם לכתוב יומן הורות. יומן שיהיו בו הצעות לתשומת לב. במשך שבוע שלם תשומת הלב תופנה לנקודה מסויימת ובמהלכו תתעדו את האירועים הקשורים, את התובנות, את השאלות, את ההתלבטויות, את נקודת המבט המיוחדת שלכם באותו נושא.
הכינו לכם מחברת, פנו זמן שבועי וצאו לדרך.
הפניה אליכם תהיה בלשון נקבה אך היא מופנית לכל הורה באשר הוא…
נקודות לתשומת לב מתפרסמות מפעם לפעם ביומן הורות